Üst Endoskopi Onam Formu
Hastanın Adı Soyadı:
Yaş ve Cinsiyet:
Tarih:
Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi lütfen bu formu dikkatle okuyun. Bu form sizi işlem hakkında bilgilendirme amacıyla oluşturulmuştur. Bilgilendirme sonucunda tamamen serbest iradenizle işlemi yaptırma veya reddetme hakkına sahipsiniz.
Üst endoskopi niçin yapılır?
Üst endoskopi, karın ağrısı, hazımsızlık, mide bulantısı, kusma, yutma güçlüğü, çölyak hastalığı, kansızlık ve kanama sebebi gibi çeşitli sebeplerleri araştırmak için yapılır.
Üst endoskopi nedir, ne ile yapılır?
Üst endoskopi işlemi, ucunda video kamera bulunan, uzun, ince ve esnek bir tüpten ibaret olan endoskop cihazıyla yapılır. Endoskopla ağızdan başlayıp önce özofagus (yemek borusu), sonra mide en son olarak da onikiparmak bağırsağı değerlendirilir. Bu esnada iltihap, ülser (yara), tümör vs tespit edildiğinde parça (biyopsi) alınabilir. Endoskopi işlemi sadece teşhis koymak için değil aynı zamanda tedavi etmek için de kullanılmaktadır. Bu yönüyle endoskopi yapmak röntgen çekmekten çok daha başarılı sonuçlar verir. Bir kanamanın durdurulması, poliplerin (çoğunlukla iyi huylu büyümeler) çıkartılması, mide-bağırsak sistemi boyunca oluşmuş bir darlığın açılması, endoskopiyle yapılabilecek işlemler arasındadır. Bu esnada hasta genellikle pek rahatsızlık duymaz.
Üst endoskopiye nasıl hazırlanılır?
Midenin boş olması şarttır. İşleme geleceğiniz gün, tıpkı oruçlu gibi davranmak gerekir; bir şey yemek, içmek ve sigara kullanmak yasaktır. İşlemden bir gece önce akşam saat 8’den sonra bir şey yemeyiniz (Gece 12’ye kadar su içebilirsiniz). Bazı durumlarda doktorunuz size ilave tavsiyelerde bulunabilir.
Almakta olduğunuz ilaçları size randevu verilirken doktorunuza iletiniz; bunların bir kısmını kesmek gerekebilir. Şeker hastasıysanız bunu belirtiniz. İlaçlara veya herhangi bir maddeye alerjiniz varsa, kalp veya akciğer hastalığı gibi tıbbi durumlarınız söz konusuysa bunu doktorunuza mutlaka söyleyiniz.
Üst endoskopi nasıl yapılır ?
Bazı merkezlerde işlem öncesinde hastalara hafif bir sedasyon (sakinleştirici) uygulanmaktadır. Bu durum genel anestezi (narkoz) ile karıştırılmamalıdır. Sedasyon ile hafif bir uyku hali elde edilmektedir. Bununla birlikte birçok merkezde sedasyon yapılmadan, sadece boğaza püskürtülen lokal anestezik etkili bir sprey ile işlem yapılmaktadır. Bu spreyin tadı acımsı olup lokal anestezik (hissizleştirici) etki yapar, böylece öğürme refleksi azalır.
Daha sonra ağzınıza, ön dişlerinizle tutabileceğiniz bir ağızlık yerleştirilerek sol yana yatmanız istenir. Endoskop bu ağızlığın içinden geçerek işlem başlar.
Endoskopun kalınlığı 1 cm çapındadır. Yutak (Farenks) kısmında nefes borusu ile yemek borusu yan yana durur. Endoskopla sadece yemek borusuna girilir. Nefes borusu işlem boyunca tamamen açık olduğundan boğulma veya nefessiz kalma gibi bir tehlike kesinlikle yoktur.
Endoskopun 10 cm’lik ışıklı ucu esnek (Flexible) ve hareketli olup burada bir video kamera bulunmaktadır. Böylece doktor, incelediği bölgeyi birebir olarak görüp değerlendirebilecektir. Endoskopi esnasında, mide ve bağırsağa hava verilerek lümenin daha iyi görülmesi sağlanır. Hasta uyanık vaziyette endoskopi yaptırıyorsa bu durum onda şişkinlik hissi uyandırır. Bu esnada mümkünse havayı geğirerek çıkarmamak gerekir çünkü, hava ile açılmış lümen sayesinde mide ve bağırsağın iç dokusu daha iyi görülmektedir.
Tüm işlem yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Endoskopiden sonra ne olur?
Sakinleştirici yapılan hastalar işlemden sonra bir süre gözlem odasında yatarak dinlenir. Tam olarak kendine gelen hasta, bir refakatçi eşliğinde doktorun ofisine geçer. Boğazınıza sıkılan ilacın etkisi en az 1 saat sürdüğünden, bu zaman zarfında bir şey yiyip içmemelisiniz (Yutma fonksiyonu bozulduğundan boğazınıza kaçabilir). İşlemden sonra boğazınızda hafifçe bir ağrı ve karnınızda şişkinlik duyabilirsiniz. Bu durum, boğazına püskürtülen lokal etkili anestezik madde ve lümene verilen havadan dolayıdır, endişe etmeyin geçicidir. Doktorunuz aksini söylemediği sürece işlemden 1 saat sonra yemek yiyebilir ve bir şeyler içebilirsiniz.
Sakinleştirici verilen hastaların o gün boyunca araba kullanmaması, toplu taşıma araçlarına tek başına binmemesi, dikkat gerektiren makinaları kullanmaması, alkol almaması ve yasal belgeleri imzalamaktan kaçınması tavsiye edilir. Bu hastaların yanında bir yakınının bulunması gerekir. Ertesi gün tamamen normal hayatınıza döneceksinizdir.
İşlem raporunuz size bilahare iletilecektir. Eğer biyopsi alınmışsa genellikle 2 hafta içerisinde sonuç çıkar. Bu süre sonunda muayenehaneyi arayarak sonucun çıkıp çıkmadığını öğrenebilirsiniz
Herhangi bir risk veya yan etki var mıdır?
İşleminizi yapacak olan doktor gastroenterolog olup endoskopi hususunda özel eğitim aldığından işleme bağlı bir komplikasyon oldukça nadir görülür. Komplikasyon olasılığı, işlemin türüne, yapılacak endoskopik müdahaleye ve hastanın genel sağlığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Biyopsi alınmış veya herhangi bir müdahale yapılmışsa hafifçe kanama olabilir.
Çok nadiren, mide zarı yırtılabilir ve ameliyat gerekebilir. Ayrıca uygulanan ilaçlara karşı da çok nadiren alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir.
Endoskopiyi tolere edemeyen ve bu sebeple işlemi tamamlanamayan hastalara yeni bir randevu verilir. Aşağıdakilerden herhangi biri gelişirse doktorunuza başvurunuz:
• Ateş
• Yutma güçlüğü
• Artan boğaz, göğüs veya karın ağrısı
• Endişelenmenize sebep olan diğer belirtiler
Önemli Noktalar
• Üst endoskopi, yemek borusu (özofagus), mide ve onikiparmak bağırsağının içini görmek için yapılan bir işlemdir.
• Mide boşken yapılır. Bu sebeple işlemden önce yemek yemeyiniz, su ve sigara içmeyiniz.
• İşlem esnasında doktor, anormal görünen dokulardan ve poliplerden biyopsi alacaktır.
• İşlemden sonra o gün boyunca dikkat gerektiren işlerden sakınınız, araba sürmeyiniz.
Sorularım olursa kiminle iletişime geçebilirim?
Herhangi bir sorunuz olduğunda, mesai saatlerinde muayenehaneyi arayabilirsiniz.
Dikkat! İşlemden önce üzerinizde bulunan para, cüzdan ve ziynet eşyalarını bir yakınınıza teslim etmeyi unutmayınız.
Kurumumuz, bu broşürde yazan bilgilerin kullanımından veya bu bilgilere güvenilmesinden kaynaklanan herhangi bir yaralanma, kayıp veya hasarla ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmez.
Hastanın kendisi, velisi veya vasinin onam açıklaması:
Doktorum bana sağlık durumum ile ilgili gerekli açıklamaları yaptı.
Planlanan tedavi/girişimin ne olduğu, gerekliliği, girişimin seyri ve diğer tedavi seçenekleri, bunların riskleri, tedavi olmadığım taktirde ortaya çıkabilecek sonuçlar, tedavinin başarı olasılığı ve yan etkileri hakkında ayrıntılı bilgi edindim.
Tedavi/girişimden önce ve sonra dikkat etmem gereken hususları anladım.
Tanı/tedavi/girişim sırasında benimle ilgili tüm dokümanların ve alınan örneklerin lüzum halinde eğitim amaçlı kullanılabileceği açıklandı.
Doktorum tüm sorularımı anlayabileceğim bir biçimde yanıtladı.
Tedavi/girişim uygulayacak kişiler hakkında bilgi edindim.
Aklım başımda ve kendimi karar verecek yeterlilikte görüyorum.
İstemediğim taktirde tedavi/girişime onam vermek zorunda olmadığımı ve/veya istediğim aşamada işlemden vazgeçebilecrğimi biliyorum.
Not: Lütfen el yazınızla “2 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum” yazınız ve imzalayınız. ……………………………………………………………………………………………………………………… …………………
Hastanın/Veli/Vasi/Yakınının (yakınlık derecesi) adı, soyadı ve imzası: Hekimin adı, soyadı ve imzası:
Tarih/Saat :
Hasta ile direkt iletişimin kurulamadığı durumda iletişimi sağlayan kişinin (örneğin tercüman) Adı Soyadı:
İmza:
Tarih:
Ben “Aydınlatılmış Hasta Onam Formu” içindeki bilgileri hastanın kendisine, ebeveynine veya yakınlarına yapabileceğim en iyi şekilde aktardım.