Kolonoskopi Onam Formu
Hastanın Adı Soyadı:
YaÅŸ ve Cinsiyet:
Tarih:
Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi lütfen bu formu dikkatle okuyun. Bu form sizi iÅŸlem hakkında bilgilendirme amacıyla oluÅŸturulmuÅŸtur. Bilgilendirme sonucunda tamamen serbest iradenizle iÅŸlemi yaptırma veya reddetme hakkına sahipsiniz.
Kolonoskopi nedir?
Kolonoskopi; hastalıkları teÅŸhis ve bazı durumlarda tedavi etmek için yapılan bir kalın bağırsak incelemesidir. Bu iÅŸlem, ucunda video kamera bulunan, uzun, ince ve esnek bir tüpten ibaret olan kolonoskop cihazıyla yapılır ve anüsten (makat) girilerek tüm kalın bağırsağın incelenmesi saÄŸlanır. Bu sayede doktor, iÅŸlem esnasında gördüÄŸü anormalliklerden parça (biyopsi) alabileceÄŸi gibi bu anormal dokuyu (örneÄŸin polip) tamamen çıkartarak tedavi de edebilir.
Niçin kolonoskopi yaptırmalısınız?
Kolonoskopiyle polip, iltihaplı doku ve kolorektal kanser gibi malign (kötü huylu) tümörler tespit edilebilir. Ayrıca bağırsak alışkanlıklarındaki açıklanamayan deÄŸiÅŸiklikler, karın aÄŸrısı, bağırsaktan kanama ve kilo kaybının teÅŸhis edilmesinde son derece faydalı bir yöntemdir. Hele hele ailesinde kolon kanseri öyküsü olan kiÅŸilerde mutlaka yapılması ve tüm kolonun bu sebeple taranması gerekir. Böylece kolon kanseri henüz oluÅŸmadan önlenebilmektedir.
Kolonoskopiye nasıl hazırlanılır?
Kolonoskopinin baÅŸarılı (optimal) olması için bağırsağın dışkıdan tamamen temizlenmesi gerekir. Aksi halde kolonda bazı bölgeler tam olarak görülemez ve iÅŸlem eksik kalır (suboptimal iÅŸlem). Bunun için size önerilen ishal yapıcı ilacı son derece dikkatli ve eksiksiz olarak kullanmanız çok önemlidir.
Bağırsak hazırlığı aşağıdaki şekilde yapılmaktadır:
1. Kolonoskopi hazırlık diyeti
Kolonoskopiden birkaç gün önce hazırlığa baÅŸlanır. Bu dönemde tohum ve tahıl içeren gıdalardan uzak durunuz çünkü bunlar cihazın emme kanalını tıkayabilir. Lifli gıdaların ise sindirimi güç olduÄŸundan bağırsaktan uzaklaÅŸması zordur, alınmaması gerekir.
2. Bağırsak hazırlığı
Ä°shal yaparak kolonu boÅŸaltan çeÅŸitli müshil ilaçları vardır. Tıbbi durumunuza göre doktorunuz sizin için en uygun olanı önerecektir.
3. Bol miktarda sıvı alın
Hazırlık için doktorunuz size özel talimatlar verecektir.
Ä°ÅŸlemden önce tüm tıbbi durumlarınızı (mevcut hastalıklar ve geçirilmiÅŸ hastalıklarınız) ve aldığınız ilaçları, vitaminler veya takviyeleri söylemelisiniz. Demir ilaçları genellikle iÅŸlemden bir hafta önce kesilir (Ä°lacın renginden dolayı endoskopik görüÅŸ bozulduÄŸundan).
Kolonoskopi nasıl yapılır?
Sedasyon (SakinleÅŸtirici)
Bazı merkezlerde iÅŸlem öncesinde hastalara hafif bir sedasyon (sakinleÅŸtirici) yapılmaktadır. Bu durum genel anestezi (narkoz) ile karıştırılmamalıdır. Sedasyon ile hafif bir uyku hali elde edilmektedir bununla birlikte Türkiye’de halen birçok merkezde sedasyon uygulanmamaktadır. Sedasyon uygulanan hastalar iÅŸlem odasında neler olup bittiÄŸinin belli belirsiz farkında olabilir, ancak genel olarak prosedüre dair çok az ÅŸey hatırlayacaktır. Doktor ve saÄŸlık personeli, iÅŸlem sırasında konforunuzu saÄŸlamak için nefesinizi, nabzınızı ve kan basıncınızı belli aralıklarla sürekli takip eder.
Kolonoskopi genellikle 20 ila 45 dakika sürmektedir.
Kalın bağırsağın incelenmesi
Ä°ÅŸlem sol tarafınıza yatırılarak yapılmaktadır. Doktor anüsten girerek kalın bağırsağı incelemeye baÅŸlar. Kolonoskopun ucundaki küçük bir kamera ile kolonun video görüntüsü monitöre iletilir. Bu sayede ekrandan bağırsağın iç yüzeyi rahatlıkla incelenebilir.
Kolonoskop, ince bağırsağın kolonla birleÅŸtiÄŸi noktaya ulaÅŸtığında, çoÄŸu zaman buradan girilerek ince bağırsağın son noktası olan terminal ileum da incelemeye dahil edilir.
Poliplerin çıkarılması ve biyopsi
Polip, bağırsak duvarında küçük bir doku büyümesidir. Polipler toplumda yaygındır ve genellikle zararsızdır ancak küçük bir kısmı kansere dönüÅŸebilmektedir. Bunları ortadan kaldırmak kanseri önlediÄŸi için, kolonoskopi ile tespit edilmesi halinde polipektomi veya mukozektomi (endoskopik yolla polipin çıkartılması) yapılarak polip kalın bağırsaktan uzaklaÅŸtırılır.
Polip küçükse, biyopsi esnasında bütünüyle alınabilir ancak büyükse biyopsi yapılarak hasta bir sonraki seansa ertelenir. Ä°kinci seansta polipektomi veya mukozektomiyle polipin tamamı çıkartılabilmektedir. Bunun yanı sıra kolonun diÄŸer hastalıkları için de mikroskop altında incelenmek üzere kolondan küçük doku örnekleri (biyopsi) alınabilir.
SakinleÅŸtirici yapılan hastalar iÅŸlemden sonra bir süre gözlem odasında yatarak dinlenir. Tam olarak kendine gelen hasta, bir refakatçi eÅŸliÄŸinde doktorun ofisine gider.
Tamamen uyandığınızda artık yiyecek ve içecek bir ÅŸeyler alabilirsiniz.
Endoskopi esnasında, mide ve bağırsaÄŸa hava verilerek lümenin (bağırsağın içi) daha iyi görülmesi saÄŸlanır. Bu durumda hasta biraz ÅŸiÅŸkinlik hissedebilir. Genellikle bir veya iki saat içinde geçer. Nadiren az miktarda kan görebilirsiniz. Bu genellikle alınan biyopsiden dolayıdır.
SakinleÅŸtirici verilen hastaların o gün boyunca araba kullanmaması, toplu taşıma araçlarına tek başına binmemesi, dikkat gerektiren makinaları kullanmaması, alkol almaması ve yasal belgeleri imzalamaktan kaçınması tavsiye edilir. Bu hastaların yanında bir yakınının bulunması gerekir. Ertesi gün tamamen normal hayatınıza döneceksinizdir.
Herhangi bir risk veya yan etki var mıdır?
Ä°ÅŸleminizi yapacak olan doktor gastroenterolog olup endoskopi hususunda özel eÄŸitim aldığından iÅŸleme baÄŸlı bir komplikasyon oldukça nadir görülür. Komplikasyon olasılığı, iÅŸlemin türüne, yapılacak endoskopik müdahaleye ve hastanın genel saÄŸlığına baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. Hastadan biyopsi alınmış veya herhangi bir müdahale yapılmışsa hafifçe kanama olabilir. Yaklaşık %0.1 ihtimalle bağırsak zarı yırtılabilir ve ameliyat gerekebilir. Ayrıca uygulanan ilaçlara karşı da çok nadiren alerjik reaksiyonlar geliÅŸebilmektedir.
Endoskopiyi tolere edemeyen ve bu sebeple iÅŸlemi tamamlanamayan hastalara yeni bir randevu verilir.
Bağırsağı boÅŸaltmak için kullanılan müshil ilaçları bazı hastalarda baÅŸ aÄŸrısı veya kusma yapabilmektedir.
Kolonoskopiden sonraki 14 gün içerisinde aÅŸağıdaki belirtilerden herhangi biri görülürse doktorunuz veya bir saÄŸlık kuruluÅŸu ile temasa geçiniz.
-
Şiddetli karın ağrısı
-
Siyah, katran renginde dışkılama
-
Anüsten sürekli kan gelmesi
-
AteÅŸ
-
EndiÅŸelenmenize sebep olan diÄŸer belirtiler
Kolonoskopi ne kadar doÄŸrudur?
Kolonoskopi, kolonun en doÄŸru ÅŸekilde incelenmesini saÄŸlar. Ancak hiçbir test mükemmel deÄŸildir ve bir anormalliÄŸin tespit edilememesi gibi küçük bir risk her zaman vardır. Kolonoskopide vakaların % 2 ila 8'inde bağırsaktaki küçük polipler gözden kaçabilir. Kanser gibi daha büyük anormallikler için bu olasılık çok daha azdır ama yine de mevcuttur. Bu sebepten dolayı 50 yaÅŸ üstü tüm hastaların veya ailesinde kolorektal kanser öyküsü olanların her 1-2 yılda bir dışkıda gizli kan (DGK) testi yaptırmaları ve/veya doktor muayenesinden geçmeleri önerilmektedir.
Önemli noktalar
-
Kolonoskopi, kolon ve rektumun içini görmek için yapılan bir iÅŸlemdir.
-
Ä°ÅŸleme geleceÄŸiniz gün, tıpkı oruçlu gibi davranmak gerekir; bir ÅŸey yemek, içmek ve sigara kullanmak yasaktır.
-
Ä°ÅŸlemden önce, tüm dışkının bağırsaktan boÅŸaltılması için size verilen müshil ilacını tam olarak kullanın. Talimatları dikkatlice okuyun.
-
Doktor, kolonoskopi sırasında anormal görünen dokulardan ve poliplerden biyopsi alacaktır.
-
Ä°ÅŸlemden sonra, o gün boyunca dikkat gerektiren iÅŸlerden sakınınız, araba sürmeyiniz.
Sorularım olursa kiminle iletiÅŸime geçebilirim?
Herhangi bir sorunuz olduÄŸunda, mesai saatlerinde muayenehaneyi arayabilirsiniz.
Dikkat! Ä°ÅŸlemden önce üzerinizde bulunan para, cüzdan ve ziynet eÅŸyalarını bir yakınınıza teslim etmeyi unutmayınız.
Kurumumuz, bu broÅŸürde yazan bilgilerin kullanımından veya bu bilgilere güvenilmesinden kaynaklanan herhangi bir yaralanma, kayıp veya hasarla ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmez.
Hastanın kendisi, velisi veya vasinin onam açıklaması:
Doktorum bana saÄŸlık durumum ile ilgili gerekli açıklamaları yaptı.
Planlanan tedavi/giriÅŸimin ne olduÄŸu, gerekliliÄŸi, giriÅŸimin seyri ve diÄŸer tedavi seçenekleri, bunların riskleri, tedavi olmadığım taktirde ortaya çıkabilecek sonuçlar, tedavinin baÅŸarı olasılığı ve yan etkileri hakkında ayrıntılı bilgi edindim.
Tedavi/giriÅŸimden önce ve sonra dikkat etmem gereken hususları anladım.
Tanı/tedavi/giriÅŸim sırasında benimle ilgili tüm dokümanların ve alınan örneklerin lüzum halinde eÄŸitim amaçlı kullanılabileceÄŸi açıklandı.
Doktorum tüm sorularımı anlayabileceÄŸim bir biçimde yanıtladı.
Tedavi/girişim uygulayacak kişiler hakkında bilgi edindim.
Aklım başımda ve kendimi karar verecek yeterlilikte görüyorum.
Ä°stemediÄŸim taktirde tedavi/giriÅŸime onam vermek zorunda olmadığımı ve/veya istediÄŸim aÅŸamada iÅŸlemden vazgeçebilecrÄŸimi biliyorum.
Not: Lütfen el yazınızla “2 sayfadan oluÅŸan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum” yazınız ve imzalayınız. ……………………………………………………………………………………………………………………… …………………
Hastanın/Veli/Vasi/Yakınının (yakınlık derecesi) adı, soyadı ve imzası: Hekimin adı, soyadı ve imzası:
Tarih/Saat :
Hasta ile direkt iletiÅŸimin kurulamadığı durumda iletiÅŸimi saÄŸlayan kiÅŸinin (örneÄŸin tercüman) Adı Soyadı:
Ä°mza:
Tarih:
Ben “Aydınlatılmış Hasta Onam Formu” içindeki bilgileri hastanın kendisine, ebeveynine veya yakınlarına yapabileceÄŸim en iyi ÅŸekilde aktardım.